Ползите от домашното кисело мляко и как да го приготвим сами?

Киселото мляко съществува в нашата диета още от времето на предците ни. Предполага се, че то води началото си от млечнокиселата напитка „кумис“, която прабългарите правели от кобилешко мляко. Киселото мляко е останало неизменна част от нашето меню. Вкусно, полезно и бюджетно, отличен избор за Вашата закуска.
Млечните продукти са богати на калций, който е изключително важен за здравината и поддръжката на костната ни система. За щастие, тези продукти освен полезни са и много вкусни.

Ето няколко ползи на киселото мляко:

- Богато е на хранителни вещества - Освен калций, киселото мляко е богато и на витамини от група В, магнезий, калий и фосфор. Тези минерали спомагат за регулиране на кръвното налягане и метаболизма.
- Има високо съдържание на протеини - на 200 грама мляко има 12 грама протеини. Протеините стимулират метаболизма, като увеличават разхода на енергия.
- Има положителен ефект върху храносмилателния тракт - наличието на пробиотици регулира работата на храносмилателния тракт и намалява неприятните симптоми при раздразнени черва.
- Укрепва имунната система - пробиотиците в киселото мляко намаляват възпалението, причинено от вирусни инфекции и чревни разстройства.
- Предпазва от остеопороза - наличието на калций, калий, протеини и фосфор поддържат здравината на костната ни система, което би ни предпазило от заболяване като остеопорозата.
- Помага за контролиране на телесното тегло - високото съдържание на протеини увеличава производството на хормони, които дават на тялото чувството за ситост. По този начин може да се намали приемът на калории, което е полезно за контролиране на теглото.А колко ли хубаво би било, ако можехте да приготвяте млякото си сами, в домашни условия? Така ще знаете, че продукта, който консумирате, съдържа само натурални съставки.

Да направите домашно кисело мляко за вас и вашето семейство съвсем не е трудно, нито изисква специални умения. Със закваските на Лактина приготвянето на кисело мляко се превръща в детска игра.

Всичко, от което се нуждаете, е 1 литър мляко, едно саше от натуралната българска пробиотична закваска за домашно кисело мляко Лактина и два буркана с вместимост 500мл.

Загряваме прясното мляко на около 80-85 градуса за 10-15 мнути, за да се пастьоризира и когато е готово, го охлаждаме до температурата на заквасване 43-45 градуса. Ако млякото е пастьоризирано, тогава само го затопляме до 43-45 градуса. Точната дозировка може да видите тук.

За още по - здравословна комбинация и за тези, които обичат да експериментират и опитват нови вкусове, Лактина предлага заскваска с лиофилизирани листенца от българска маслодайна роза. Съчетани с киселото мляко, листенцата от роза засилват благотворното си влияние върху организма.

При направата на домашно кисело мляко може да използвате специална йогуртиера. Това е електрическа машина с 2 купи с капак, всяка с вместимост по 1 литър. Има възможност за регулиране на времето на работа и автоматично изключване след изтичане на зададеното време. Машината поддържа през цялото време необходимата температура за правилно протичане на ферментацията. Произведена по технологичните изисквания на Лактина, тя ще бъде Ваш незаменим помощник в кухнята.

За тези от вас, които предпочитат традиционния метод, след като сте напълнили бурканите със сместа, затваряте ги добре и ги завивате с дебело одеяло, за да са на топло поне за 7-8 часа.

Много е важно продуктите, които използвате, да бъдат пресни и съдовете добре почистени.

След като изминат необходимите часове, погледнете дали мляко се е сгъстило и е добило познатата консистенция. Ако отговорът е да, значи сте се справили.

Честито! Вашето кисело мляко е готово. Поставете го в хладилника, за да е годно за консумация.

Със своите полезни свойства, киселото мляко спомага за добра чревна флора и подобрява храносмилането. Богато е на пробиотици и подсилва имунната система. Киселото мляко е млечен продукт, който се получава от бактериална ферментация на млякото. Бактериите, които се използват за неговото производно, ферментират лактозата, което придава на млякото така познатия вкус и текстура.

Редовната консумация на кисело мляко, което е богато на пробиотици, може да намали риска от заразяване с вирусна инфекция. Пробиотиците са тези живи бактерии, които помагат на организма да се справи с различни заболявания. Включвайки ги във Вашата диета, ще спомогнете по-добрата функция на храносмилателната система. Българските пробиотици помагат още при кожни раздразнения, хранителни алергии и дори за устана хигиена. Безброй са ползите от тези бактерии и това е един лесен начин да си ги набавим.

Нека си припомним някои ползи от употребата на пробиотични продукти:

• Благодарение на способността си да ферментират несмилаемите въглехидрати, пробиотиците успяват да добият енергия по този начин. Действат превантивно срещу заболявания на храносмилателната система.
• Влияят добре при диария, запек и действат положително върху моториката на червата.
• Имат превантивно действие срещу диабет и затлъстяване.
• Нормализират нивото на холестерол в организма.
• Спомагат при дисбаланс и действат благоприятно върху уринарния и вагиналния тракт.
• Действат добре при установена лактозна интолерантност.

Повече информация за пробиотиците може да намерите тук.А какво по - вкусно от една закуска с кисело мляко, мюсли и свежи плодове? Дайте здравословен старт на деня си и го започнете с усмивка.

Още полезни съвети може да намерите в блога ни.
Назад