Нашите продукти

Произвежданите от ЛАКТИНА ООД здравословни храни и биопродукти са нова генерация пробиотици и пребиотици, включващи щамове млечнокисели бактерии, които са специално подбрани съобразно техните функционални характеристики. Особена роля сред млечнокиселите бактерии с пробиотична активност заема Lactobacillus Bulgaricus - на неговите уникални качества се основават здравословните ефекти на голяма част от произвежданите от фирмата пробиотични продукти. Най-популярни са пробиотичните продукти с ниско лактозно съдържание, които след многократни клинични изпитания в медицински университети и клиники са доказали здравословните си ефекти.

Малко повече за пробиотиците

Пробиотиците са „живи” микробни хранителни съставки с благотворно и лечебно въздействие върху човешкия организъм. Но всъщност всеки от нас познава някои от тях – това са прочутите ферментационни бактерии на Българското кисело мляко - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Пробиотик и антибиотик - Каква е разликата?

Безспорно е лечебното действиe на антибиотиците, но те могат да бъдат и нож с две остриета, aкo не знаем кaк дa ce предпазим от някои странични ефекти. Антибиoтиците унищожават всички микроорганизми в човешката флора кaктo болестотворните, тaкa и полезните. Това нарушава микробния баланс в стомашно-чревния тракт, намалява имунната защита на организма и може да причини тежки инфекции. Eтo защо е изключително важно дa сe приемат пробиотици след антибиотично лечение.

Какъв е полезният ефект от пробиотиците?

Добрите бактерии или пробиотиците (пр. Lactobacillus bulgaricus) са живи микроорганизми, кoитo дeйстват в стомашно-чревния тракт и са една естествена бариера пред въздействието на вредните бактерии, кouтo aтaкyвaт тялото ни всеки ден. Те възстановяват и пoддържат равновесието на микробния баланс в стомашно-чревния тракт - eдин от най-важните органи за имунната система.
Пробиотиците (в частност Lactobacillus bulgaricus) произвеждат и доставят на организма жизненоважни функционални ензими и биологично-активни вещества. Тe кoнтролират чревните инфекции, намаляват нивoтo на "лошия" холестерол, oттyк и на кръвната захар, укрепвaт имунната система и намаляват кръвното налягане. Някoи щамове на Lactobacillus bulgaricus съдържат D (-) млечна киceлина, която ограничава размножаването на рaкoвиme клeтки.

Лактина ООД предлага готови пробиотични комбинации, както и пробиотични субстанции, които може да комбинираме в зависимост от желания от Вас ефект.

Пробиотични комбинации

Наименувание Активна субстанция
Longevity Lb. acidophilus; Lb. bulgaricus; Streptococus thermophilus; Bifidobacterium sp. (mix Bif. longum; Bif.bifidum; Bif.infantis);Lb. plantarum;
Immunomodulator Lb. acidophilus; Lb. bulgaricus; Lb. helveticus; Lb. casei, Lb. plantarum; Lb. rhamnosus; Streptococcus thermophilus; Bifidobacterium sp. ( mix Bif. longum; Bif. bifidum; Bif. infantis)
Detox Lb. acidophilus; Lb. bulgaricus; Streptococcus thermophilus; Bifidobacterium sp. (mix Bif. longum; Bif. bifidum; Bif. infantis)
Woman Intimate Lb. acidophilus; Bifidobacterium sp. (mix Bif. longum; Bif. bifidum; Bif. infantis)
Gut Health Lb. acidophilus; Lb. bulgaricus; Streptococcus thermophilus; Lb.helveticus
Други Предлагаме и много други видове и варианти пробиотични комбинации, в зависимост от предпочитанията на клиента. Свържете се с нас за повече информация.
*Минимална гарантирана активност 4,5*10^8
*Максимална възможна активност 4,5*10^10

Пробиотици за птици и животни

Пробиотик "Лактина"
Пробиотиците са специално култивирани "полезни бактерии", които поддържат оптимален здравен статус на животните и стимулират продуктивността им. "Пробиотик ЛАКТИНА" е фуражна добавка, произведенa в България.
"Пробиотик ЛАКТИНА" съдържа лиофилизирани чисти култури от традиционните за България Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus lactis, Streptococcus thermophilus, Enterococcus faecium.
Те са произведени по съвременна технология с използване на най-модерни биореактори и лиофилизатори. Това гарантира запазване на тяхната жизненост и впоследствие размножение в храносмилателния тракт на животните и производство на голямо количество ферменти, необходими за по-добро усвояване на фуража и по-добър тегловен прираст.
"ЛАКТИНА Пробиотик" действа има потенциал за увеличаване на телесното тегло при прасенца сукалчета.

Продукт с изразена антимикробна активност спрямо E. coli, Staphylococcus aureus, B. cereus и C. Albicans и други условно патогенни микроорганизми.
Изследванията при прасенца сукалчета (до 35 ден) показват, че добавката на ЛАКТИНА при добре балансирани, комбинирани фуражи осигурява оптимални зоотехнически и стопански резултати без използване на други стимулатори.

ГАРАНТИРАН СЪСТАВ на "ЛАКТИНА Пробиотик" от микроорганизми изолирани от естествени източници (домашно приготвени кисели млека и продукти, плодове):
• Lactobacillus bulgaricus;
• Lactobacillus acidophilus;
• Lactobacillus helveticus;
• Lactobacillus lactis;
• Streptococcus thermophilus;
• Enterococcus faecium.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
• Цвят: бял до светлокафяв;
• Мирис: млечнокисел;
• % млечна киселина: 0.6-2%;
• Сухо вещество: не по-малко от 94%;
• Количество млечнокисели бактерии в грам от "ЛАКТИНА Пробиотик": 5.10^9 CFU/g;
• Устойчив на гранулиране до 35 kWh/t.

СЪХРАНЕНИЕ:
в сухи и проветриви помещения при стайна температура.

ТРАЙНОСТ:
12 месеца от датата на производство.

ПРИЛОЖЕНИЕ:
800 г/тон при подрастващи прасета - сукалчета.

Закваски

Една от най-важните стратегически цели на фирмата е създаването на стратерни култрури (закваски) за млечната промишленост.
Началото е положено с мащабна изследователска работа в рамките на която бяха изолирани уникални щамове млечнокисели бактерии от екологично защитени високопланински резервати на България - планините Рила, Родопи, Пирин и Стара Планина. Те положиха основата за създаване на колекция от млечнокисели микроорганзими, които се съхраняват в замразено и лиофилизирано състояние, която непрекъсното се обогатява с нови щамове.
Голяма част от монокултурите са патентно защитени и депозирани в Националната Банка за Промишлени Микроорганизми и Клетъчни Култури, София, България.
Основен приоритет на фирмата е да предложи Български закваски за млечни продукти, които да допринесат за запазване на вековната традиция и автентичност на оригиналните продукти българско кисело мляко, сирене и кашкавал.
Фирма ЛАКТИНА ООД предлага за контрагентите си за чужбина също така и разнообразни комбинации от лиофилизирани стартерни култури разработени за производство на кисело мляко с твърд и разбит коагулум, с плодове или други добавки, както и за европейски сирена.

Предимства на културите ЛАКТИНА в сравнение с останалите фирми производителки:
• оригинален вкус, аромат и структура на традиционното кисело мляко твърдо и с разбит коагулум;
• всяка отделна култура е със собствена идентичност, особено видовете кисели млека произведени със симбиотични млечнокисели култури;
• не се използват генетично модифицирани млечнокисели микроорганизми;
• специална група многощамови фагоустойчиви култури с участието на повече от по четири щама Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus;
• изследователската програма на фирма Лактина включва разработване на стартерни култури, в които участват местни щамове млечнокисели микроорганизми от групата на Streptococcus thermophilus и Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus с доказана исторически географската идентичност и присъствие в природни източници от България и страни от Балканския регион.

Закваски за промишлена употреба

ЗАКВАСКИ ЗА МЛЕЧНАТА ИНДУСТРИЯ
спецификация
ЗАКВАСКА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА БЯЛО САЛАМУРЕНО СИРЕНЕ
спецификация
ЗАКВАСКИ ЗА МАСЛО
спецификация
ЗАКВАСКИ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА КАШКАВАЛ
спецификация
Фирма ЛАКТИНА ООД разработва стартерни култури с характеристики по желание на своите клиенти в съответствие с техните изисквания. Ние предлагаме и серия от стартерни култури за производство на специфични за определени географски региони млечнокисели продукти: творог, кефир, ряженка, кътък, кумис, специални типове европейски сирена и др.

Закваски за домашна употреба

Лактина ООД ви предлага всички необходими продукти, за да направите сами своето кисело мляко в домашни условия. Без значение дали ще е натурално българско кисело мляко и с лиофилизиран лист от българска роза "Дамасцена".

Натурална закваска Закваска за кисело мляко с роза


Монокултури

Фирма ЛАКТИНА ООД има собствена колекция млечнокисели и бифидобактерии, които са изолирани изключително от Българската природа и домашно приготвени млечни продукти, които са регистрирани в Националната Банка за Промишлени Микроорганизми и Клетъчни Култури и са под Патентна защита:

• Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus;
• Lactobacillus delbrueckii ssp. Lactis;
• Lactobacillus helveticus;
• Lactobacillus acidophilus.
• Streptococcus thermophilus.
• Lactococcus lactis;
• Lactococcus lactis biovar diacetylactis;
• Lactococcus cremoris;
• Leuconostoc mesenteroides ssp. Cremoris;
• Lactobacillus rhamnosus;
• Lactobacillus casei/ paracasei;
• Lactobacillus plantarum;
• Lactobacillus salivarius;
• Lactobacillus gasseri;
• Lactobacillus reuteri;
• Lactobacillus fermentum;
• Lactobacillus brevis;
• Lactobacillus buchneri;
• Bifidobacterium bifidum;
• Bifidobacterium longum;
• Bifidobacterium infantis;
• Bifidobacterium lactis.

* Микробиологичните и биохимичните тестове за качество са проведени съгласно международния стандарт за производство на млечните продукти IDF и тестовете за контрол на млечните лаборатории. Всички данни са получени в резултат на стандартизирани лабораторни тестове и те са предназначени само като ръководство; данните може да са променливи в зависимост от условията на клиента.