Пробиотиците - неизменна част от живота на съвременния човек

Всеки от нас вече е чувал за пробиотиците, а може би дори е приемал. Но какво всъщност представляват пробиотиците и защо е необходим техният прием?
В тази статия ще дадем малко информация за пробиотиците и тяхното въздействие върху здравето на човека.

Знаете ли, че думата пробиотик, преведена от гръцки, означава „за живота“ или „в полза на живота“? Именно тази цел има и приемането на пробиотик днес – поддържане на „добър живот“ на чревната микрофлора, както и възстановяване на нормалното равнище на „добри“ бактерии в организма при състояния на дисбиоза.Поддържането на нужния процент добри бактерии в организма спомага за:

• По-добро храносмилане и усвояване на хранителните вещества;
• Потискане и елиминиране на болестотворни микроорганизми от чревната лигавица чрез производство на активни метаболити и/или конкуренция с тях за хранителни вещества и локализация;
• Производството на полезни биоактивни вещества, такива като витамини;
• Поддържане на имунната функция.

Пробиотиците представляват именно тези добри бактерии, които ни съпътстват от самото ни раждане. Въпреки че най-популярното място, населявано от тези бактерии, са червата (и най-вече дебелото черво), те могат да бъдат открити на всяко едно място от нашето тяло, намиращо се в контакт с „външния свят”. Това са устата, уро-генителният тракт и кожата.

Набавянето на пробиотици по естествен път, така както и поддържането им в достатъчно количество за добро здраве, става чрез консумирането на добре балансирана диета. Ежедневният прием на ферментирали храни на основа на млечно кисели бактерии и богати на фибри храни, като плодове и зеленчуци, са от изключителна важност за запазване на баланса между полезните и вредни бактерии в организма, за предпазването на чревния тракт от заболявания, както и за поддържане на имунната дейност на червата.

Воденето на здравословен начин на живот в съвременния динамичен свят, се явява голямо предизвикателство за всеки един от нас. Забързаният начин на живот, ежедневният стрес, консумирането на бързи храни с ненапълно изяснен произход, на термично обработени и на консервирани храни, приемът на медикаменти, оказват отрицателно влияние на чревната микрофлора. Това налага набавянето на пробиотици да става и по други начини, като например прием на пробиотични добавки с високо съдържание на полезни бактерии. Такива бактерии например са лактобацили и бифидобактерии. Най-важно място сред различните видове пробиотици има Lactobacillus bulgaricus, съдържащ се в оригиналното българско кисело мляко.

Действие на пробиотиците

• Благодарение на способността си да ферментират несмилаемите въглехидрати, пробиотиците успяват да добият енергия по този начин. Действат превантивно срещу заболявания на храносмилателната система.
• Влияят добре при диария, запек и действат положително върху моториката на червата.
• Имат превантивно действие срещу диабет и затлъстяване.
• Нормализират нивото на холестерол в организма.
• Спомагат при дисбаланс и действат благоприятно върху уринарния и вагиналния тракт.
• Действат добре при установена лактозна интолерантност.
• Дори действат и на кожата – успокояват различни кожни раздразнения и акне.
• Действат и върху устната хигиена. При по – висок процент на лоши бактерии в чревната флора, започваме да усещаме някои неразположения в устната кухина като лош дъх, обложен език, болни венци и др., при прием на пробиотици ще усетите драстична промяна.
• Защитават организма от хранителни алергии.
• Подобряват цялостното благосъстояние на организма.

Кога да приемаме пробиотици?

Добре е да се приема пробиотик след прием на антибиотик, но не и същевременно с него, тъй като антибиотикът убива тези „добри“ бактерии.

Взимайте пробиотици и когато усетите, че стомашно чревният тракт не е в добър баланс, а именно при диария, причинена в следствие на лоша храна, инфекция или друго, при болка и дискомфорт в корема.

Благоприятно действие имат при наднормено тегло и затлъстяване. Това е така, тъй като в тези състояния обикновено човек приема некачествена, мазна и тежка храна, която спомага за образуването на лоши бактерии и по този начин полезните вещества от храната не се усвояват правилно и се натрупват под формата на мазнини.

Ние, от Лактина, се стараем да допринесем към доброто здраве и балансираната чревна микрофлора на човека, на малки и големи, на цялото семейство. Нашата цел е да запознаем потребителите с позлата и въздействието на пробиотиците върху човешкия организъм.

Освен това, при нас ще намерите и различни видове пробиотици, които възстановяват здравето и жизнеспособността на човешкия организъм.

За естественото набавяне на пробиотици, от Лактина също сме се погрижили, предлагайки и натурални български закваски за приготвяне на любимото традиционно кисело мляко в домашни условия.

Следете нашия блог и за още полезна информация, свързана с пробиотиците и поддържането на здрава храносмилателна система!
Назад